Sezon agricol

Cele mai importante 10 lucrări ale lunii februarie în livadă și grădină

Cu toate că ne aflăm încă în plină iarnă, februarie este luna în care putem să ne organizăm pentru primele lucrări din an în grădină și livadă.

Întrucât primăvara va bate în curând la ușă, în această perioadă este important să se acorde atenție unor detalii pentru a începe pregătiea recoltelor din acest an.

Condițiile meteorologice pot varia în funcție de zona în care locuiești, așa că ajustează aceste sfaturi în funcție de specificul regiunii tale.

  1. Planificarea lucrărilor

Totul începe cu o planificarea pentru sezonul viitor.

Poți crea liste cu plantele pe care dorești să cultivi, semințele care trebuie achiziționate în funcție de suprafață și cum vei organiza grădina.

Totodată, e momentul potrivit pentru a evalua și pregăti uneltele pentru grădinărit precum greble, lopeți sau mașini de tuns iarba pe care le putem curăța și pregăti pentru a fi gata atunci când vom avea nevoie de acestea.

  1. Lucrări de curățare și stropire a pomilor fructiferi

Ultima parte a lunii februarie este optimă pentru a face tăierile la pomii fructiferi din livadă.

Aceste operațiuni trebuie să fie făcute în zilele în care nu este ger (temperaturi mai mari de – 5 grade Celsius).

Totodată, pentru a elimina dăunătorii care iernează în scoarța pomilor sau în jurul acestora se vor face stropirile recomandate de specialiști.

  1. Primele semințe din an

Începând cu această lună, în special dacă aveți spații protejate (sere/solarii) începe plantarea de usturoi, ceapă verde, salată, ridichi de lună, spanac, mazăre, morcov, pătrunjel, mărar, leuștean.

Atunci când alegeți culturile din această perioadă este important sa luați în calcul temperaturile, deoarece riscați ca plantele să fie afectate de gerurile târzii.

  1. Producerea de răsaduri

Grădinarii care își pregătesc propriile răsaduri au luna februarie ca reper de pornire.

Răsadurile vor fi gata de plantare la începutul lunii mai, în seră sau spații protejate.

Sfaturi specializate referitoare la plantarea răsadurilor de legume  

  1. Amenajarea grădinii

Lucrările de amenajare a grădinii, precum crearea de alei, ar trebui să fie făcute înainte ca grădina să pornească în vegetație, pentru a evita situațiile legate de afectarea culturilor.

  1. Butași, pregătire flori

În această perioadă puteți lucra la înmulțirea plantelor prin butași sau divizarea tufelor. Acest lucru poate fi făcut atât în exterior cât și în interior, dacă plantele sunt cultivate în ghivece.

  1. Sistemul de irigare

De o deosebită importanță pe durata întregului ciclu de creștere a plantelor, sistemul de irigare trebuie pregătit din timp. În această perioadă pot fi remontate și testate sistemele de irigare prin picurare.

  1. Curățenia în grădină

Dincolo de aspectul ordonat, curățarea grădinilor de frunze și resturi vegetale rămase din sezonul trecut ajută la eliminarea dăunătorilor care iernează în aceste resturi.

  1. Plantarea florilor de primăvară

Florile care ne vor încânta cu frumusețea lor pot fi cultivate în ghivece sau direct în gradină, în funcție de condițiile climatice din zona dvs.

  1. Aplicarea tratamentelor

Prevenirea și tratarea bolilor și dăunătorilor, prin aplicarea de îngrășăminte și pesticide, trebuie să fie în conformitate cu sfaturile agronomilor. Detalii despre acestea pot fi obținute de la specialiști, cu respectarea indicațiilor de pe eticheta produselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *