Care sunt momentele cheie de irigare a pomilor fructiferi. Ce cantitate de apă se folosește
În climatul țării noastre, cu excepţia zonei de câmpie, apa provenită din precipitaţii (ploi, zăpadă) este suficientă pentru o bună rodire a pomilor, în anii normali.
Totuși s-a constatat că recolta sporește calitativ și cantitativ dacă pomii se udă în epocile mai secetoase din cursul anului și cu atât mai mult în anii când zăpada și ploile sunt neîndestulătoare.
Astfel, după o iarnă cu zăpadă puțină, o udare în prima jumătate a lunii aprilie este foarte binevenită, apa având în această epocă un rol deosebit de important în legarea, creșterea fructelor și a lăstarilor (sporește masa frunzișului).
În lunile mai și iunie, de regulă sunt ploi suficiente, care asigură în sol apa până către începutul lunii august.
Udarea în luna august
În cursul lunii august însă, apare de obicei seceta, care poate să continue până toamna târziu. Aceasta este epoca cea mai critică pentru toate speciile pomicole, dar mai ales pentru speciile şi soiurile cu recoltare târzie (soiuri de măr și păr de toamnă și de iarnă, soiuri de piersic și prun cu coacere târzie ș.a.).
Este așadar de mare trebuinţă să fie făcută o udare în prima jumătate a lunii august şi o alta către sfârşitul lunii august.
Ținând seama că rădăcinile pomilor pătrund adânc în pământ, cantitatea de apă care se dă la pomi trebuie să asigure umezirea solului în adâncime până la 60-80 cm.
Rezultă așadar că dacă pomii se udă rar, în schimb la o udare trebuie dată apă multă. La un pom pe rod de vigoare mare (de exemplu un măr sau păr de 12-15 ani altoiţi pe portaltoi franc, la cais, la cireș) se dau la o udare în jur de 200 litri apă; la cei de vigoare mică-mijlocie (măr, păr pe gutui, piersic) în jur de 100—120 litri apă.
Administrarea apei se face într-un șanț circular deschis cu cazmaua sau sapa, la 1,5 m depărtare de trunchi la pomii viguroşi și la 0,8-1 m la pomii de vigoare slabă-mijlocie.
La săparea șanțului nu trebuie tăiate sau rănite rădăcinile.
După ce apa a intrat în sol, a doua zi de regulă, șanțul se astupă.
Câte ”ore de frig” au acumulat pomii fructiferi din România în această iarnă
Sursa: ”Pomicultura pe înțelesul tuturor”, Editura Ceres 1983. Autor: profesor doctor docent Aurel Negrilă