Sezon agricol

Lista cu lucrările importante de primăvară în livadă, pentru pomii fructiferi plantați în toamnă

Dacă ați plantat pomi fructiferi în toamnă, primăvara următoare este momentul potrivit pentru a efectua lucrările pomicole, care să asigure creșterea și dezvoltarea lor pe termen lung.

Un prim aspect important este reprezentat de tăierile pentru formarea coroanei.

Focus pe creșterea rădăcinilor

Astfel, în perioada de primăvară devreme, înainte de reînvierea completă a naturii (sfârșitul lunii februarie – începutul lui martie), axul pomului trebuie scurtat la 60–80 cm și lăsați 3 lăstari în vârf, cu o poziție de aproximativ 120 de grade între ei.

Aceasta va forma coroana pomului într-o formă de vas, favorizând creșterea sănătoasă și ușurință în culegerea fructelor.

Totodată, în situația în care ați plantat pomi cu coroană preformată din pepiniere, este necesar să eliminați crengile uscate sau bolnave.

Această acțiune va permite pomilor să se concentreze pe dezvoltarea sistemului de rădăcini.

De asemenea, este important să acordați atenție udării adecvate și aplicării îngrășămintelor pentru a încuraja creșterea rădăcinilor și a coroanei.

Lucrările esențiale pentru prinderea pomilor fructiferi

Cantitatea de apă necesară pentru pomii fructiferi plantați în toamnă poate varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi condițiile climatice, umiditatea solului generată de precipitații,  specia de pom, vârsta și dimensiunea rădăcinii.

În primele săptămâni după plantare, udarea ar trebui să fie mai frecventă (la fiecare 2-3 zile), după care puteți reduce treptat frecvența în funcție de condițiile climatice și nevoile individuale ale fiecărui pom.

Este important să monitorizați cu atenție umiditatea solului și să adaptați frecvența irigării în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pom fructifer de anul 1.

Evitați udarea excesivă a solului, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Soluții de protecție a livezilor înflorite, atunci când apar înghețurile târzii

Irigare prin picurare

Irigarea prin picurare sau la baza pomului este o metodă eficientă, recomandată de specialiști, care are avantaje incontestabile.

Pomii vor primi apa direct la rădăcină, evitându-se astfel udarea frunzelor, care este direct legată de apariția și dezvoltarea fungilor.

În plus, veți economisi timp și energie pe durata de dezvoltare a acestora.

Costurile materialelor sunt relativ mici, iar manopera o puteți realiza singuri, fără a avea cunoștințe tehnice avansate.

Vezi aici un ghid cu fotografii privind instalarea în regie proprie a unui sistem de irigare prin picurare.

Tutorii, suport împotriva vântului

În apropierea fiecărui pom fructifer plantat se va înfige un suport din lemn (arac) de care va fi legat cu o sfoară sau alt material moale, în formă de 8, trunchiul.

Această operațiune ajută la menținerea pe verticală a pomilor, care nu au încă rădăcinile dezvoltate pentru a se suține singuri la apariția vânturilor puternice.

Tutorarea pomilor – o lucrare importantă, după plantarea pomilor este necesar tutorarea acestora, respectiv se va monta un tutore fiecărui pom, de care aceștea vor fi palisați, pentru a preveni aplecarea acestora la expunerea curenților de aer, în sezonul rece, a explicat dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, doctor în știinte horticole, proprietarul Pepinierelor Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *