Sezon agricol

Primele tratamente care se fac la pomii fructiferi în primăvară. Care sunt momentele optime, ce substanțe se folosesc

Specialiștii în domeniul pomicol de la Pepinierele Roman recomandă mai multe tratamente la pomii fructiferi după trecerea iernii, care pot fi aplicate la plantații mixte (sâmburose și semințoase).

Pentru eficacitate, acestea se aplică în anumite momente cheie, precum umflarea mugurilor, buton verde, dezmugurit, buton floral, apariția primelor flori, înflorirea în masă, scuturarea florilor.

După efectuarea tăierilor (umflarea mugurilor) 1-10 martie:

Ulei horticol OVIPRON 1,5%, FUNGURAN 0,4%, MOSPILAN 0,05% pentru păduchii țestoși – păduchele de San Jose, ouă de afide și acarieni etc.

Dezmugurit (buton verde) (10-25 martie):

Zeamă bordeleză 1,2% ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Grădinărit pe durata iernii. Mușuroaie de zăpadă la pomii fructiferi, care sunt efectele

Buton floral (25 martie – 10 aprilie):

Captadin 0,15% + Chorus 0,07% + Agrobion 0,75%: Ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

La apariția primelor flori (10-25 aprilie):

Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai):

Chorus 0,07% (fungicid) + Isabion 0,15% (fertilizant) – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele. Specialiștii de la Pepinierele Roman menționează că acest tratament nu afectează albinele. De asemenea, la semințoase se aplică suplimentar un tratament la înflorit cu un produs ce conține fosetil de aluminiu, pentru prevenirea focului bacterian (Aliette, Aleatto, etc.)

Scuturarea florilor (peste 90% flori scuturate):

Score 0,02%, Folpan 0,2%, Mospilan 0,03%, Agrobion 0,75%: Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Sursa: populare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *