Sezon agricol

Grădinărit pe durata iernii. Mușuroaie de zăpadă la pomii fructiferi, care sunt efectele

Învelirea cu mușuroaie de zăpadă a zonelor rădăcinilor pomilor fructiferi este o metodă utilă, utilizată de unii proprietari de livezi, pentru a-i proteja în timpul iernii.

Aceasta se poate face manual sau mecanizat. În cazul învelirii manuale, se formează mușuroaiele de zăpadă în jurul trunchiului pomului, pe o înălțime de aproximativ 50 cm.

În cazul învelirii mecanizate, se folosesc mașini speciale care formează mușuroaiele de zăpadă în jurul pomilor.

Cele mai importante aspecte legate de grădinărit și starea vremii

Ce efecte produce aceasta:

  • Protecție împotriva ciclurilor de îngheț și dezgheț: Învelirea cu zăpadă previne fluctuațiile bruște de temperatură care pot afecta rădăcinile, ajutând la prevenirea deteriorării acestora.
  • Izolare termică naturală: Stratul de zăpadă înconjoară rădăcinile, acționând ca un izolator termic natural. Acest lucru menține o temperatură relativ constantă și protejează rădăcinile de temperaturile extreme din timpul iernii.
  • Menținerea umidității: Zăpada reține umezeala și oferă o sursă constantă de hidratare pentru rădăcini în timpul sezonului rece.
  • Întârzierea înfloririi Suplimentar, dacă veți face mușuroaie de zăpadă, solul se va dezgheța mai târziu și veți câștiga timp prețios pentru amânarea înfloririi pomilor fructiferi. Aceasta deoarece înghețurile de primăvară, un fenomen meteo des întâlnit în ultimii ani, în timpul perioadei de înflorire a pomilor, ne pot lăsa fără fructe.
  • Cantitatea și consistența zăpezii: Cantitatea adecvată și densitatea zăpezii sunt cruciale pentru a asigura o protecție eficientă. În zonele cu ierni mai blânde sau cu puțină zăpadă, această metodă poate fi mai puțin eficientă.
  • Protecția împotriva dăunătorilor: În timp ce învelirea cu zăpadă oferă protecție termică, poate crea și un adăpost temporar pentru dăunători, ceea ce necesită o monitorizare atentă.
  • Aplicarea metodei: Învelirea cu zăpadă necesită o aplicare atentă pentru a acoperi rădăcinile în mod corespunzător, asigurându-se că stratul de zăpadă este compact și uniform.
  • Monitorizarea și îngrijirea: Este esențial să monitorizezi starea plantelor învelite și să acorzi atenție oricăror semne de deteriorare sau boli. Îngrijirea adecvată este crucială pentru menținerea sănătății acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *