Sezon agricol

Când se fac stropirile cu ulei horticol la pomii fructiferi. Sunt recomandate două tratamente

Stropirea cu ulei horticol este un tratament important la pomii fructiferi.

Acesta are rolul de a elimina adulții, larvele și ouăle care populează pe timpul iernii tulpinile și crengile pomilor.

Astfel, dăunatorii vor fi mult mai ușor de controlat în perioada de vegetație.

Ce dăunători combate uleiul horticol

Uleiul horticol adjuvant acționează prin asfixierea dăunătorilor și pentru eficiență maximă este necesar amestecarea lui cu un insecticid.

Dăunatorii combătuți prin acest tratament sunt: Afidele, Viermele merelor, Păduchele de San Jose, Păduchele lânos, Gărgarița bobocilor de măr, Păianjenul roșu al pomilor.â

Când se fac tratamentele cu ulei horticol

Uleiurile minerale cu adjuvanți permit aplicarea a două tratamente și anume:

I. Primăvara, astfel:

– la semintoase – în fenofaza de dezmugurire – urechiușe de șoarece.

– la sâmburoase – în fenofaza de buton verde.

Tratamentul se aplica într-o zi însorită, cu temperaturi peste 5 grade cu tendință de creștere, pe scoarța uscata a pomului.

De ce apar crăpături pe scoarța pomilor fructiferi și cum se tratează

II. Iarna

În perioada de repaus vegetativ,  toamna după căderea frunzelor (noiembrie – decembrie), la o temperatura peste 5 grade.

Tratamentul se poate aplica și pe perioada iernii – temperatura peste 5 grade – asigurând un grad ridicat impotiva dăunătorilor și nu este fitotoxic.

Îmbăierea pomilor cu ulei horticol

Soluția se aplică cu un echipament capabil să asigure o acoperire uniformă pe toată suprafața trunchiului și ramurilor, realizându-se o îmbăiere a pomului.

Soluția trebuie să pătrundă în toate crăpăturile și asperitățile scoarței, deoarece acestea sunt locurile preferate de dăunători pentru iernare.

Pentru acest tratament vă recomandăm: Pachetul  Midos Oil Adjuvant + Zebra.

Midos Oil este un ulei vegetal iar Zebra este un insecticid ce acționează prin contact și ingestie și combate o gama largă de dăunători.

Detalii Midos Oil – ulei horticol

Midos Oil a fost conceput pentru folosire ca adjuvant pe bază de ulei pentru culturile agricole la care se recomandă tratamentul cu pesticide plus adjuvant. Înlocuiește cu succes adjuvanții pe bază de uleiuri minerale și vegetale. Este nepoluant pentru mediu și biodegradabil. Adjuvantul Midos Oil îmbunătățește aderența produsului fitosanitar pe suprafața aplicată și permite o acoperire mai bună. Nu este fitotoxic pentru plante, la dozele recomandate. Se recomandă a se utiliza cu produse fitosanitare omologate în România.

Detalii despre insecticidul Zebra

Zebra este un insecticid foliar (concentrat emulsionabil) ce se prezintă sub formă de lichid limpede, omogen, mobil, de culoare galben-pal. Este un insecticid piretroid, foarte eficient, cu acţiune de contact şi ingestie asupra unei game largi de dăunători.

Imediat după aplicare, substanţa activă, lambda-cihalotrin, penetrează cuticula insectei acţionând asupra sistemului nervos, dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează şi mor. Se aplică prin stropiri, la avertizare, în timpul perioadei de vegetaţie.

Se umple pe jumătate rezervorul maşinii de stropit cu apă, se adaugă cantitatea de produs necesară şi se completează cu apă, agitându-se continuu până la umplere. Se recomandă o acoperire cât mai uniformă a culturilor tratate pentru un efect maxim de combatere.

A se evita aplicarea la temperaturile ridicate din timpul zilei, când dăunătorii sunt puţin expuşi şi fotodegradarea este intensă.

Produsul este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite în mod curent, cu excepţia polisulfurilor de calciu şi bariu, a zemei bordeleze sau a altor produse puternic alcaline. Pentru o folosire corectă, consultaţi tabelele de compatibilităţi şi efectuaţi un test înainte de utilizare.

Adriana Cornaciu

Inginer agronom, consultant/expert în domeniul agricol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *