De ce apar crăpături pe scoarța pomilor fructiferi și cum se tratează
Crăpăturile în scoarța pomilor fructiferi pot apărea din diverse motive și pot indica anumite probleme, dar vestea bună este că se pot repara.
Unul dintre factorii principali este schimbarea rapidă a temperaturilor, mai ales în perioadele de iarnă sau primăvară, când alternanța între îngheț și dezgheț poate afecta structura scoarței.
Este important să se monitorizeze sănătatea pomilor și să se ia măsuri preventive pentru a menține condițiile optime de dezvoltare a acestora.
Care sunt speciile predispuse la crăparea scoarței
Cei mai predispuși la fisurarea scoarței sunt pomii fructiferi din speciile de sâmburoase și anume: cireșul, prunul, caisul, nectarinul și vișinul.
Rănile și fisurile apărute după tăieri sau acțiunea factorilor de mediu externi reprezintă porți de intrare pentru diferiți patogeni, favorizând instalarea infecțiilor.
De obicei aceste fisuri apar datorită diferențelor mari de temperaturi de la sfârșitul iernii și începutul primăverii, când pomii ies din repaus.
Apar și datorită tăierilor obișnuite sau a tăierilor de curățare.
Răni pot apărea și datorită ruperii crengilor din cauza vânturilor puternice sau pe trunchi datorită unor lovituri de grindină sau lovituri mecanice.
La pomii tineri scoarța trunchiului poate fi roasă de diferite animale și atunci rămân răni care trebuie îngrijite pentru a nu duce la uscarea și pierderea lor.
Cum se rezolvă această situație
Pentru că pomii fructiferi să nu fie afectați trebuie cicatrizate aceste răni astfel:
– se curăță ușor marginile rănilor cu un cuțit bine ascuțit și sterilizat.
– se aplică cu o pensulă o pastă făcută din fungicidul cupric (Cupridin 50 WP).
Pasta să aibă o consistență smântânoasă și să acopere bine rănile și crăpăturile.
Pasta se aplică atunci când lemnul este uscat și nu este vreme ploioasă, temperatura peste 5 grade.