Sezon agricol

Tratamente de primăvară la pomii fructiferi în fenofazele: buton alb/roz, scuturare petale flori și formare fruct

La sâmburoase – cireș, prun, cais, piersic, vișin, nectarin – în fenofaza de buton alb/roz se aplică un tratament pentru a preveni apariția celor mai periculoase boli și anume:

– Monilioza  – atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe iar în primăverile reci și ploioase ramurile cu frunze și flori se vestejesc în număr mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și producția este compromisă.

– Făinarea – atacul se manifestă pe frunze, pe lăstari și pe fructe. Apare sub forma unor pete bine conturate în dreptul cărora se formează o pâslă miceliană densă cu aspect prăfos. Calitatea fructelor este considerabil deteriorată.

– Bășicarea Frunzelor – atacul se manifestă pe frunzulițele tinere care se gofrează și capătă o culoare roșiatică . Netratată boala duce la desfrunzirea timpurie a pomului și pierderea producției.

– Ciuruirea Frunzelor – atacul se manifestă pe frunze, lăstari, ramuri, fructe. Pe frunze apar pete circulare brun-roșietice iar în dreptul lor țesuturile se necrozează, se desprind și cad iar frunzele rămân ciuruite.

Dăunători combătuți

Tot în fenofaza de buton alb trebuie combătuți și dăunătorii apăruți și anume afide – păduchi, viespile prunelor, Păduchele din San Jose, acarieni.

Acestea colonizează pe frunze, pe ramuri, pătrund în fructe distrugându-le pulpa și ducând în final la reducerea considerabilă a recoltei și punând în pericol sănătatea pomilor.

Tratamente recomandate

Pentru a preveni și combate în fenofaza de buton alb/roz  și bolile și dăunătorii recomandam tratament:

– Pachet Tratament II – Pomi Fructiferi (pentru 10, 50 și 100 litri de apă).

Pachetul conține:

– CUPRIDIN  50WP – este un fungicid – bactericid cu acțiune de contact, pe bază de cupru, cu o mare capacitate de aderare pe suprafața plantelor și o eficiența mărită asupra sporilor și miceliului fungic.

– MICROTHIOL SPECIAL – este un fungicid, pe bază de sulf,  ce acționează prin contact asupra agenților patogeni, având efect preventiv și curativ.

– MOSPILAN 20 SG – este un insecticid sistemic cu efect de lungă durată și cu acțiune rapidă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulți).

Avantajul principal al utilizării acestui pachet este că avem împreună două fungicide și un insecticid  și la o singura stropire combatem și boli și dăunători.

Tratamente pomi fructiferi în fenofazele scuturare petale flori și formare fruct

În cele două fenofaze (scuturare petale flori și formare fruct 0,5 cm), atât la semințoase cât și la sâmburoase se aplică tratamente pentru a preveni și combate boli precum:

– Monilioza– atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe iar în primăverile reci și ploioase ramurile cu frunze și flori se veștejesc în număr mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și producția este compromisă.

– Pătarea Roșie – boala atacă frunzele pe care se formează pete de culoare roșu-închis, scufundate în interior. Frunzele atacate se usucă și cad, ducând la defoliarea prematură a pomilor și influențând negativ creșterea ramurilor și maturarea lemnului.

– Făinarea– este boala care atacă mugurii, frunzele, inflorescențele, lăstarii și fructele. Apare odată cu pornirea în vegetație, la dezmugurit, sub forma unei paste de culoare alba făinoasă. Frunzele nu se mai deschid și capătă un aspect curbat iar fructele atacate se usucă și cad.

– Rapănul –  este boala care atacă toate părțile aeriene ale pomilor, însă efectele cele mai grave sunt pe frunze și fructe. Pe dosul frunzelor apar pete cenușii – măslinii , care cresc în dimensiuni și duc la brunificarea țesutului. Pe fructe apar pete cenușii – măslinii care duc la crăpături ce favorizează apariția altor boli și atac de dăunători. Fructele afectate se deformează, sunt crăpate și fără aromă.

Și în aceste fenofaze trebuie combătuți și dăunătorii care apar și anume afide – păduchi, viermi spp., acarieni, minatori, viespi spp.

Tratamente recomandate

Pentru prevenire și combatere recomandăm tratamente cu:

Pachet Tratament III și IV – Pomi Fructiferi (pentru 10, 50 apă și 100 litri de apă).

Pachetul conține:

– Captadin WDG – fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă asupra unui larg spectru de ciuperci fitopatogene.

– TOPSEN EXTRA – fungicid sistemic- translaminar pe bază de ciprodinil, cu acțiune preventivă dar și curativă împiedicând penetrarea și creșterea miceliului ciupercilor în țesuturi.

– MICROTHIOL SPECIAL – fungicid pe baza de sulf, ce acționează prin contact asupra agenților patogeni, având efect preventiv și curativ.

– ZEBRA – insecticid piretroid  pe bază de lambda cihalotrin cu acțiune prin contact și ingestie asupra dăunătorilor.

Pachetele asigura, printr-o singură stropire, protecție pomilor fructiferi împotriva bolilor și dăunătorilor care apar în aceste două fenofaze.

Util pentru recolte timpurii în grădină. Cum putem încălzi solul din grădină și solar

Adriana Cornaciu

Inginer agronom, consultant/expert în domeniul agricol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *