Câte ”ore de frig” au acumulat pomii fructiferi din România în această iarnă
În timpul iernii, pomii fructiferi intră în repaus vegetativ.
Această stare este necesară pentru ca pomii să se poată regenera și să se pregătească pentru noul sezon de vegetație.
În timpul repausului vegetativ, mugurii florali se află într-o stare latentă, iar aceștia trebuie să acumuleze o anumită cantitate de ore de frig pentru a se putea dezvolta normal.
Ce sunt „orele de frig”
„Orele de frig” reprezintă o măsură a numărului de ore din sezonul rece, în care temperatura aerului a fost cuprinsă între 0 și 7ºC, interval ce are un efect maxim pentru parcurgerea repausului profund al pomilor fructiferi.
În intervalul în care aceste temperaturi sunt în mediul exterior se stimulează producția de hormoni, care pregătesc pomii pentru dezmugurire și înflorire.
Orele nu trebuie să fie consecutive, ele se acumulează pe toată perioada iernii.
Explicațiile specialiștilor
În perioada repausului obligatoriu, care se instalează odată cu coborârea temperaturilor sub 0ºC, mugurii pomilor nu mai pot intra în activitate chiar dacă, condițiile de mediu (temperatura, radiația solară și umiditatea) sunt favorabile (peste pragul biologic al speciei). Odată cu finalizarea perioadei de vegetație începe și acumularea necesarului de „ore de frig” (temperaturile orare cuprinse între 0 și 7ºC, au efect maxim), solicitat pentru parcurgerea repausului profund.
În zona Subcarpaților sudici și a Podișului Getic, s-au acumulat de la 1 noiembrie până în prezent (25 ianuarie 2024), 1568 ore de frig între 0 și 7ºC și 896 ore după modelul UTAH (0-10ºC), au menționat reprezentanții Academiei de Știinte Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” din București.
Ce factori importanți se iau în calcul
Numărul de ore de frig variază în funcție de specie și soi.
Speciile termofile, cum ar fi caisul, piersicul și nectarinul, au nevoie de o cantitate mai mică de ore de frig decât speciile mezofile, cum ar fi mărul, părul și gutuiul.
În România, în general, pomii fructiferi acumulează suficientă cantitate de ore de frig pentru a intra în repaus profund.
Cu toate acestea, în anii cu ierni blânde, este posibil ca pomii să nu acumuleze suficientă cantitate de ore de frig.
În acest caz, mugurii florali pot fi afectați și pomii pot să nu înflorească în primăvară.
În concluzie, orele de frig sunt esențiale pentru parcurgerea repausului profund al pomilor fructiferi. Acestea sunt necesare pentru ca mugurii florali să se dezvolte normal și să înflorească în primăvară.