Sezon agricolȘtiri meteo

ANALIZĂ. Iulie, luna lui Cuptor, fără precipitații semnificative. Cum afectează culturile de toamnă

Luna iulie, cea mai caldă lună a verii a început cu o primă săptămână foarte apropiată de ceea ce ar putea fi considerat normal din punct de vedere climatic.

Continuarea acestei luni aduce însă scenariul cel mai puțin agreabil din punct de vedere termic și pare să confirme seria de luni foarte calde din acest an.

Luna iunie, abia încheiată, din perspectiva mediilor de temperatură, a echivalat bunăoară temperaturile care ar fi fost normale din punct de vedere climatic pentru luna iulie. Iar maximul termic al verii abia urmează.

Astfel, dacă o lună martie sau noiembrie cu abateri de temperatură medie de +4…+6C ar trece doar interesantă, o lună iulie cu caracteristici similare ale abaterilor, nu numai că își validează din plin numele popular de cuptor, dar riscă să se transforme într-un interval de stres termic persistent și accentuat care poate genera probleme consistente în materie de disconfort termic individual și colectiv.



Dacă până spre mijlocul săptămânii viitoare zilele de iulie pot fi considerate zile autentice pentru această lună, dincolo de acest interval temperaturile vor deveni sufocante, regimul termic diurn pentru regiunea Moldovei impresionând nu neapărat prin temperatura maximă diurnă care potrivit estimărilor actuale nu pare să depășească 40C (34-39C de la nord la sud), ci mai ales printr-o serie impresionantă de nopți foarte calde, cu minime de 20-25C, ce vor permanentiza disconfortul termic la nivel zilnic pentru cele 24 de ore.

O situație meteorologică de real interes ce ar trebui gestionată la nivel individual și colectiv într-un mod cât mai adecvat.

Dincolo de aceasta, un interval de aproape două săptămâni în care nu se întrevăd precipitații.

Vremea de mâine

Astfel, în regiunea Moldovei, pentru culturile de toamnă, regiunile care nu au primit cantități consistente de precipitații în această săptămână, vor fi afectate grav sau chiar compromise în lipsa irigațiilor. O vreme în care..seceta va fi ucis orice boare de vânt.

Ba chiar din păcate, nu orice boare de vânt, pentru că vântul mai poate contribui și el la accentuarea secetei (Conf. dr. Lucian Sfîcă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *