Știri meteo

Urmează un nou episod de iarnă în România. Cum au fost afectați pomii fructiferi până în prezent

Din prima parte a nopții de 5/6 aprilie 2025 ne putem aștepta la o schimbare radicală a vremii, începând din nordul României. Această perioadă anormal de rece ar putea dura până în jurul datei de 10 aprilie 2025.

Val de aer polar puternic peste România în plină primăvară

Fenomene specifice iernii (estimate): Ninsori viscolite sub formă de aversă, răcire bruscă în partea nordică a teritoriului național, în primă fază (noaptea de 5/6 aprilie), temperaturi minime negative, brumă, îngheț la sol, în special, în jumătatea nordică a țării noastre, intensificări susținute ale vântului, inclusiv în sudul țării, temperaturi maxime și minime sub normalul perioadei în toate regiunile, conform Alerte Meteo și Prognoze – Vremea în România.

Cum au fost afectați pomii fructiferi

Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, proprietarul Pepinierelor Roman explică:

Faptul că pe parcursul lunilor decembrie și mai ales ianuarie temperaturile au fost foarte ridicate (în luna ianuarie au fost și zile cu 18 – 20 grade) au produs ieșirea din repausul profund, respectiv circulația sevei, inclusiv la nivelul mugurilor floriferi și astfel sensibilizarea acestora, privind rezistența la îngheț.

În a-2-a parte a lunii februarie în mod special în județele din sudul țării nopțile au fost extrem de geroase, temperaturile au scăzut sub -20 grade (câteva nopți consecutive) iar mugurii floriferi fiind sensibilizați datorită temperaturilor ridicate din ianuarie (ieșiți din repausul profund ) nu au rezistat și au înghețat, iar pe parcursul lunii martie au început să cadă de pe pom.

Ce soiuri sunt mai afectate

Acest efect se întâlnește la mai multe specii respectiv specia cais (toate soiurile), piersic și nectarin (mai puțin soiurile tardive, unde mugurii floriferi sunt afectați cca. 50%), cireș și vișin (toate soiurile). La aceste specii pierderile sunt de peste 98% și producția de fructe din acest an va fi compromisă.

Este un an extrem de greu, în mod special în partea de sud a țării, unde s-a întâmplat fenomenul descris mai sus, dar probleme sunt la nivel național pentru că pe fondul temperaturilor ridicate din iarnă și ulterior a brumelor târzii din luna martie mugurii floriferi au avut de suferit.

Cum afectează înghețurile târzii producția de fructe. Explicații și soluții oferite de profesioniști

Vremuri grele în livezi

Din păcate se mai anunță încă un episod cu temperaturi negative chiar și la începutul săptămânii care urmează, iar dacă temperaturilor vor scade sub – 2 grade, acestea vor distruge chiar și ceea ce a mai rămas după episoadele anterioare de frig.

În concluzie anul acesta o să fie unul cu probleme mari pentru Pomicultorii din România și din păcate trebuie să ne așteptăm la producții foarte mici la speciile menționate mai sus și la prețuri foarte ridicate ale fructelor în piețele din România.

Anul acesta doamnele vor procesa mai degrabă fructe din speciile prun, măr și gutui, cu puțină șansă sperăm și producția de pere să nu fie afectată (acest lucru depinde foarte mult de cât de tare vor scade temperaturile nopțile următoare, care se anunță cu negative la nivel național).

Din păcate trebuie să mai adaug faptul că temperaturile extrem de scăzute din timpul iernii (mă refer la partea de sud a țării, unde au scăzut sub – 20 grade) au provocat pierderi mari, respectiv înghețarea ramurilor și în unele cazuri chiar și a pomilor, la speciile Mediteraniene, respectiv Kaki, Rodiu, Smochin, Kiwi.

Pentru că aceste temperaturi extrem de scăzute au survenit după un ianuarie foarte călduros, iar unele soiuri de piersic (in special soiurile extratimpurii și timpurii) în perioada în care au survenit temperaturile excesiv de scăzute (luna martie) ieșiseră din repausul profund pe lângă mugurii floriferi au înghețat chiar și ramuri anuale, deci pierderile sunt foarte mari.

Pe lângă producția din anul în curs, sunt situații unde am pierdut și pomii, sau parte din coroana acestora, iar în acest an cei viabili sunt sensibilizați și vor fii destul de debili, iar la speciile sâmburoase pomii sunt predispuși la infectarea mult mai ușoară cu agenți patogeni, iar ulterior la instalarea Apoplexiei (Pieirea prematură a sâmburoaselor).

Tratamente recomandate

Vă sugerez să fiți foarte atenți cu aplicarea tratamentelor fitosanitare în această primăvară, mai ales că primăvara din acest an pare să fie foarte capricioasă, cu multe precipitații, cer acoperit, temperaturi scăzute, diferențe mari de temperatură intre noapte și zi, precum și de la o perioadă scurtă la alta, toate acestea fiind condiții propice de dezvoltare și propagare a agenților patogeni.

De aceea vă recomand să respectați și să aplicați în timp optim schema de tratamente, în mod special primele 5 – 6 tratamente din schemă, chiar dacă producția de fructe este afectată.

Aceste tratamente se vor efectua, pentru a menține pomii sănătoși și să-i pregătim pentru anul următor, în care sperăm să nu mai avem astfel de fenomene climatice, care să compromită producția de fructe, a recomandat Dr. ing. Marius Viorel ROMAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *