Sezon agricol

Protejarea răsadurilor de dăunători. Modalități de acțiune, sfaturi utile

După ce legumele sunt plantate și acestea încep să crească și să se dezvolte în spații protejate (sere și solarii), este necesar să acționați pentru a le protejare de dăunători, pentru răsaduri și recolte sănătoase și bogate.

Mediul cald cu temperaturi ridicate din spațiile protejate favorizează apariția dăunătorilor care atacă plantele, sunt principalii vectori de transmitere a bolilor și în final pot duce la distrugerea întregii culturi.

Ce dăunători apar în solarii

Vă prezentăm primii dăunători ce apar în spațiile protejate și măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea lor.

Afidele – numeroase specii de păduchi cu forme aripate și nearipate în diverse culori (verde, negru, cenușiu , alb etc.) Colonizează pe partea inferioară a frunzelor, florilor, inflorescențelor, lăstarilor tineri și prin înțepare se hrănesc cu seva plantei, ducând la stagnarea creșterii, gofrarea și uscarea frunzelor și chiar la distrugerea totală.

Acarienii – sunt păianjenii minusculi, care de cele mai multe ori nu se văd cu ochiul liber. Atacul se vede prin apariția unor pânze foarte fine, apariția decolorării punctiforme pe frunze, plantele atacate încep să se usuce, bobocii florali se inegresc și cad, se ajunge la uscarea plantei.

Musculiță albă de seră – formează colonii pe spatele frunzei, larvele și adulții se hrănesc prin înțepare cu sucul celular. Frunzele atacate se gofrează, îngălbenesc, se usucă și apoi cad, plantele nu mai cresc, rămân debile și treptat pot muri.

Vremea în județul Brașov

Cum combatem dăunătorii din spațiile protejate

Pentru combaterea lor recomandăm utilizarea produsului Zincano – 33ml/10l apa sau fiolă de 6,6ml la 2 litri de apă.

Se utilizează pe toată perioada de vegetație – stropire prin îmbăierea plantelor.

Alimentează plantele cu microelemente, zinc și molibden, esențiale în dezvoltarea lor.

Prin modul de formulare contribuie la activarea sistemului de autoapărare al plantei, astfel, în mod indirect aceasta lupta mai ușor cu insecte precum purici, afide, viermișori, cicade, păienjeni, musculiță alba de seră.

Ce intervenții se fac la vița de vie în perioada de repaus vegetativ

 

Adriana Cornaciu

Inginer agronom, consultant/expert în domeniul agricol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *