Protejarea pomilor fructiferi împotriva accidentelor climatice
În climatul nostru pot surveni pagube datorită înghețurilor și brumelor târzii de primăvară precum și datorită grindinii.
Apărarea împotriva înghețurilor târzii de primăvară
Speciile pomicole au nevoie ca mugurii de rod, florile sau fructele proaspăt legate să fie protejate de efectele negative ale înghețurilor târzii de primăvară. Aceasta se poate obține prin metode agrotehnice, care întârzie pornirea în vegetație sau prin metode de combatere directă.
– adunatul zăpezii în jurul trunchiurilor este una din metodele care mențin o temperatură mai scăzută și întârzie într-o oarecare măsură pornirea în vegetație a pomilor. În ultima perioadă iernile ai fost lipsite de precipitații (zăpezi). Metoda este eficientă când zăpezile sunt prezente până la sfârșitul iernii ,începutul primăverii .
– stropirea întregii coroane cu lapte de var întârzie de asemenea pornirea în vegetație câteva zile.
Metode directe
-producerea unei perdele de fum sau ceață, care împiedică radiația căldurii solului. Aceasta se poate obține prin arderea în livadă a unor materiale organice (gunoi, vreji de plante) așezate în,, grămezi fumigene”. În agricultura modernă, se lansează din avion unele substanțe chimice, care ajungând în contact cu vaporii de apă din atmosferă produc ceață artificială.
Perdelele de fum reușesc să apere mugurii sau florile pomilor numai în cazul că temperatura nu scade sub – 3 sau – 4 °C.
– Încălzirea aerului din livadă cu ajutorul unor sobițe s-a dovedit a da rezultate chiar la temperaturi de – 6 și – 7 °C. Aceasta se realizează prin instalarea în livadă a unor sobițe din tablă, special construite (asemănătoare celor din sere și solarii) în care se ard reziduuri de petrol sau lemne.
– Aspersiunea. Rezultate bune se pot obține și prin folosirea aspersiunii, în nopțile cu înghețuri de primăvară. Apa căzută pe toate organele pomilor împiedică scăderea temperaturii sub limita de îngheț a mugurilor sau florilor cu toate că pe acestea se formează un fel de polei.
Cropaid – este un produs relativ nou, a cărui folosire la buton roz sau în plină floare la speciile termofil, in special cais, s-a dovedit foarte eficient, asigurând o protecție și recolte bune, conform mai multor utilizatori care l-au folosit cu succes.
Protejarea împotriva grindinei
Grindina provoacă răni pe fructe și lăstari și sfâșie frunzele reducând suprafața de fotosinteză. În afară de folosirea rachetelor antigrindină, o protecție eficace se obține prin folosirea plaselor antigrindină.
Acestea sunt confecționate din material plastic, cu ochiuri foarte mici, sunt foarte ușoare și sunt așezate peste rândurile de pomi ferind organele acestora de contactul cu gheața.