Vremea saptamana viitoare

Prognoza METEO pentru luna ianuarie 2024. Ce sunt precipitațiile excedentare

Meteorologii Administrației Naționale pentru Meteorologie anunţă temperaturi peste cele normale în luna ianuarie.

Totodată, în primele patru săptămâni din noul an sunt prognozate precipitații abundente în mai multe regiuni.

Săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice.

Săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în jumătatea sudică a ţării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 15.01.2024 – 22.01.2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024

În săptămâna 22-29 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii.

Ce este Agrometeorologia: Interacțiunea dintre Meteorologie și Agricultură

Ce sunt precipitațiile excedentare

Precipitațiile excedentare sunt acelea care depășesc media multianuală pentru o anumită zonă. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv schimbările climatice, anomaliile meteorologice sau topirea ghețarilor.

În România, precipitațiile excedentare sunt mai frecvente în zonele montane și în regiunile de câmpie din sud-est. Ele pot avea un impact semnificativ asupra mediului și asupra activităților umane.

Impactul precipitațiilor excedentare asupra mediului poate fi pozitiv sau negativ.

Pe de o parte, ele pot contribui la alimentarea surselor de apă subterane și de suprafață, la dezvoltarea vegetației și la îmbunătățirea calității aerului. Pe de altă parte, ele pot provoca inundații, alunecări de teren și eroziune.

Impactul precipitațiilor excedentare asupra activităților umane poate fi, de asemenea, pozitiv sau negativ.

Pe de o parte, ele pot fi benefice pentru agricultura, turismul și industria hidroelectrică.

Pe de altă parte, ele pot provoca pagube materiale, perturbări ale transporturilor și întreruperea activităților economice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *