Sezon agricolȘtiri meteo

Pragurile termice critice (°C) ale culturilor în diferite faze de vegetaţie, faţă de îngheţ

Pragul termic critic este temperatura la care o cultură suferă daune ireversibile din cauza înghețului.

Valorile specifice variază semnificativ în funcție de:

Specie: Culturile legumicole (ex: tomate, ardei) sunt mai sensibile la îngheț decât cerealele (ex: grâu, porumb).

Condiții locale: Factori precum umiditatea solului, viteza vântului și topografia pot influența impactul înghețului.

Faza de vegetație: Plantele tinere și cele înflorite sunt mai vulnerabile decât cele mature. FOTO – temperaturi pentru diferite soiuri de pomi fructiferi și viță de vie. Sursa

Îngheț și brumă

Îngheţurile şi bruma ocupă un loc important în ceea ce privește fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii.

Sub un anumit prag al temperaturii, acestea determină nu numai stoparea dezvoltării plantelor şi încheierea prematură a ciclului de vegetaţie, ci chiar uscarea parţială sau totală a acestora.

În pomicultură, de exemplu, sunt deosebit de mari daunele îngheţurilor de primăvară care surprind pomii în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă.

Au de suferit îndeosebi caişii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul şi nucul. De asemenea, sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Ce este bruma

Bruma este un strat subțire de gheață cristalină care se formează pe sol, plante și obiecte atunci când temperatura scade sub punctul de îngheț.

Este practic rouă înghețată, care apare în special toamna și primăvara, când nopțile sunt senine și liniștite.

Pentru producerea brumei sunt necesare mai multe condiţii, şi anume: temperaturi sub 0°C; timp senin şi liniştit, sau vînt slab sub 2 m/s; umezeala relativă a aerului mai mare de 80%; condiţii locale avantajoase (văi umede, depresiuni, versanţi expuşi advecţiei aerului rece).

Metode de protecție împotriva înghețului

În cazul în care în urma monitorizării prognozei meteo pentru următoarele zile observați că se apropie temperaturi periculoase pentru culturi, se pot lua mai multe măsuri pentru a le proteja.

Acoperirea culturilor: Utilizarea de materiale textile sau plastice poate proteja plantele de temperaturi scăzute.

Udarea solului: Umiditatea crescută poate reduce sensibilitatea la îngheț.

Încălzirea: Sisteme de încălzire pot fi utilizate în sere sau solarii.

Alegerea soiurilor rezistente: Cultivarea soiurilor cu toleranță la temperaturi scăzute poate reduce riscul de daune.

5 ponturi pentru grădinarii nerăbdători. Cum obținem recolte timpurii preîncălzind solul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *