Știri meteo

Planeta a trecut prin cea mai caldă zi din istoria sa. Nou record de temperatură în lume

Conform CNN, duminică, 21 iulie 2024 a fost cea mai caldă zi din istorie, potrivit datelor preliminare înregistrate de o agenție de monitorizare a climei.

Aceasta înregistrează temperaturile de la mijlocul anilor 1900, fiind al doilea an consecutiv când temperaturile medii globale au înregistrat recorduri climatice și nu va fi ultimul, deoarece poluarea cu combustibili fosili cauzată de încălzirea planetei duce temperaturile la noi cote.

Ziua de 21 iulie a marcat 17,09 grade Celsius (62,76 Fahrenheit), și a fost cea mai fierbinte zi de pe Pământ din 1940, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.



Vârf de temperatură

Temperaturile medii globale ating de obicei vârful în timpul verii emisferei nordice, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii august.

Recordul de duminică a venit pe măsură ce multe țări suportă valuri de căldură prelungite.

Aproximativ o sută de orașe din SUA se confruntă cu cel mai tare început de vară din istorie, iar zonele din sudul Europei cu temperaturi caniculare.

În ciuda faptului că se bazează pe date de la mijlocul secolului al XX-lea, înregistrările de temperatură reprezintă cea mai caldă perioadă pe care a văzut-o planeta în cel puțin 100.000 de ani, oamenii de știință descoperind date climatice extrase din ghețari și recifele de corali.

Recorduri climatice

Recordurile climatice globale sunt de obicei doborâte cu mici fracții de grade, așa cum a fost cazul cu acesta: temperatura de duminică a fost cu doar 0,01 grade Celsius peste recordul din 2023.

Hartă arată diferența dintre temperaturile de duminică și temperatura medie a planetei (1991-2020). Sursa datelor: ERA5.

„Acum ne aflăm într-un teritoriu cu adevărat neexplorat și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, suntem obligați să vedem doborârea de noi recorduri în lunile și anii următori”, a spus Carlo Buontempo, directorul Copernicus.

Aceste înregistrări recente sunt „cu adevărat uimitoare”, a spus Buontempo. „Acum ne aflăm într-un teritoriu cu adevărat neexplorat și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, suntem obligați să vedem doborând noi recorduri în lunile și anii următori.”



Temperaturile globale fluctuează în funcție de factori naturali: anotimpuri, modele climatice pe scară largă și activitatea solară – și de factori nenaturali: poluarea cauzată de activitatea umană, inclusiv arderea combustibililor fosili, care conduce în principal temperatura planetei în sus în mod constant.

Oamenii de știință au legat recordul de anul trecut de El Niño, un model climatic natural din Oceanul Pacific cu efect de încălzire, și de poluarea cu combustibili fosili, care captează căldura în atmosfera Pământului.

Recordul din acest an vine în momentul în care El Niño dispare și trece la faza sa rece La Niña, subliniind influența semnificativă a crizei climatice cauzate de oameni.

Încălzirea Antarcticii

Creșterea bruscă a temperaturilor globale este legată de căldura anormală în mari părți ale Antarcticii, potrivit analizei Copernicus.

Încălzirea rapidă a acestui vast continent înghețat este o tendință care îi alarmează pe oamenii de știință, având în vedere capacitatea regiunii de a determina o creștere catastrofală a nivelului mării .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *