Sezon agricol

Efectele nedorite ale ploilor și umidității asupra culturilor de legume

Extrem de utile în ceea ce privește dezvoltarea plantelor, ploile oferă și un revers al medaliei, prin apariția manei.

În acest articol vom prezenta metodele de combatere la legume, ce tratamente aplicăm.

Mana este una dintre cele mai grave și frecvente boli, fiind prezentă la aproape toate speciile de legume: tomate, vinete, castraveți, ardei, varză etc.

Cele două condiții ce favorizează apariția maneiCondițiile care favorizează apariția bolii sunt:

  • temperaturile între 15-18 grade și
  • umiditatea ridicată a aerului, de peste 80%.

Simptomele manei sunt:

PE TULPINĂ – apar pete mici cu forma ovală și culoare cenușiu – brună, se extind treptat, înconjoară tulpina care se frânge și putrezește.

PE FRUNZE – apar pete circulare cu aspect neregulat de coloare verde- gălbuie cu aspect umed. Ulterior devin cenușii brune iar pe partea inferioară apare un puf fin și albicios. În câteva zile țesutul din zona petelor se necrozează, frunzele se usucă.

PE FRUCTE – în toate stadiile de dezvoltare la codiță apar pete neregulate, ușor adâncite de culoare verde-măslinie. Apoi capătă o culoare brună și se extind pe porțiuni mari din fruct. Pe suprafața petelor apare și puf fin albicios iar fructele afectate se desprind ușor și cad prematur din cauza putrezirii codiței.

Cum prevenim și combatem această problemăPentru prevenirea și combaterea manei recomandăm aplicarea unui tratament complex cu:

PACHET EVALIA LEGUME (pentru 10 , 50 sau 100 litri de apă).

Cum scăpăm simplu de melcii fără cochilie din grădini. Metodă ecologică

Pachetul conține:

– EVALIA – fungicid sistemic (substanță activă – azoxystrobin 250g/l ) cu acțiune preventivă și curativă asupra agenților patogeni.

– DIFCOR 250 EC – fungicid sistemic (substanță activă –  difenoconazol 250g/l ) cu acțiune preventivă și curativă asupra ciupercilor în momentul penetrării în plantă și în perioada de formare a sporilor și eliberarea acestora.

– AMINOFEED SUPER – stimulator al plantelor (are în componență aminoacizi, alge marine, gibereline și microelemente) ce produce o dezvoltare puternică a suprafeței foliare și a rădăcinilor.

Avantajele utilizării pachetului sunt:

– datorită combinației dintre cele două fungicide din grupe chimice diferite pachetul asigură control eficient împotriva unui spectru larg de agenți patogeni.

– pachetul se aplică la toate legumele pe toată perioada de vegetație.

– prin amestecul celor trei componente asigura concomitant dezvoltarea foliară, dezvoltarea sistemului radicular și protecție antifungică.

– asigură creșterea cantitativă și calitativă a producției.

– datorită distribuției uniforme și a activității sistemice translaminare amestecul substanțelor din pachet asigură protecția întregii plante.

– aplicarea pachetului împiedică îmbătrânirea prematură a plantelor.

Care sunt cele două mari avantaje ale plasei de umbrire pe solar. Ce densitate trebuie să aibă

Adriana Cornaciu

Inginer agronom, consultant/expert în domeniul agricol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *