Ce tratamente se fac la vița de vie după sfârșitul înfloririi, pentru vin de calitate
O serie de boli pot apărea la vița de vie în această perioadă, care vor afecta inclusiv calitatea vinului. Tratamentele preventive vor asigura o producție de calitate.
Bolile care pot apărea în fenofaza de creștere a boabelor, după sfârșitul înfloririi sunt:
– FĂINAREA (Uncinula necator) – este cauzată de o ciupercă care atacă toate organele plantei pe care apare un puf făinos de culoare alb-cenușie. Florile avortează, strugurii tineri se brunifica și cad, boabele se crapă lăsând să se vadă semințele iar vinurile obținute din strugurii atacați de boală sunt de proastă calitate.
– MANA (Plasmopara viticola) – este cauzată de o ciupercă care atacă toate organele viței de vie: frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori, boabele de struguri și cârcei. Semnele atacului se observă pe partea superioară a frunzelor unde apar pete gălbui iar pe partea inferioară în aceste locuri apare un puf albicios. Atacul asupra ciorchinilor va face ca strugurii să nu acumuleze suficiente zaharuri rezultând un vin de calitate inferioară. Ciorchinii atacați rămân mici iar boabele se zbârcesc și cad cu ușurință.
– PUTREGAIUL CENUȘIU (Botrytis cinerea) – pe frunze apar pete gălbui care devin roșietice cu un mucegai pulverulent, pe lăstari apar pete brune sau cenușii, pe boabe apar pete mici cu țesut moale care se măresc repede, boabele se înmoie, crapă, se zbârcesc și se acoperă cu un mucegai abundent brun-cenușiu și pulverulent.
Tratamente pentru combatarea acestor boli
Pentru prevenirea și combaterea lor recomandăm tratament cu:
PACHET TRATAMENT VI VIȚA DE VIE (pentru 10, 50 sau 100 litri de apă).
Pachetul conține fungicidele Combiduo Cobre, Topsen Extra și Microthiol Special, ce asigură protecție la vița de vie pentru o gamă largă de boli.
Tot în aceasta perioadă recomandăm stropire și cu foliar SOLFERT 20-20-20+me, pentru asigurarea cu nutrienți ce duc la creșterea boabelor și menținerea viei în stare bună.
Efectele nedorite ale ploilor și umidității asupra culturilor de legume