Sezon agricol

Ce lucrări se fac în grădină pe durata iernii

Chiar dacă grădina se află într-o perioadă de repaus în perioada de vreme friguroasă, trebuie totuși să avem în vedere și o serie de activități în aer liber, pentru a fi pregătiți pentru următorul sezon.

Aceasta este, totodată, perioada optimă în care poți să planifici amenajarea grădinii, inspirându-te din reviste sau site-uri de specialitate.

Listă cu activitățile din grădină pe durata iernii

 1. Acoperiți plantele sensibile la ger cu materiale izolante, precum folii de tip agril sau paie, pentru a le proteja împotriva temperaturilor scăzute.
 2. Plantează bulbi de primăvară, cum ar fi lalele, narcise sau zambile.
 3. Pregătește semințele pentru plantarea de primăvară, alegând soiurile potrivite pentru zona ta.
 4. Dacă aveți solar, în această perioadă de vreme rece trebuie verificat din punctul de vedere al structurii și pregătit pentru iernare.
 5. Taie și îndepărtează crengile uscate sau bolnave de la arbuști și copaci.
 6. Verifică starea plantelor de interior și elimină frunzele uscate sau atacate de boli.
 7. Curăță zăpada de pe crengile plantelor, mai ales de pe conifere, pentru a evita ruperea lor.
 8. Protejează ghivecele de conifere de îngheț, folosind materiale izolante sau mutându-le într-un loc adăpostit.
 9. Udă plantele de interior mai rar și ține-le departe de sursele de căldură.
 10. Curăță și dezinfectează uneltele și echipamentele de grădinărit.
 11. Chiar dacă ați curățat toamna gazonul, continuați să îndepărtați frunzele căzute pentru a permite aerisirea și a preveni formarea de mucegai.
 12. La începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, altoiul trandafirului trebuie acoperit cu un mușuroi de pământ bine mărunțit, de 20-30 cm înălțime, pentru a-l proteja de ger. Aceeași regulă trebuie avută în vedere și pentru pomii fructiferi tineri, mai sensibili la îngheț.

Plantări de iarnă: Dacă vremea permite și terenul nu este înghețat, puteți planta arbuști sau plante perene rezistente la frig pentru a profita de perioada de iarnă.

Pregătirea solului: Dacă intenționați să plantați în primăvară, puteți pregăti solul acum, să îl eliberați de buruieni și să-l îngrășați cu compost sau îngrășăminte organice.

Importanța gestionării umidității pentru sănătatea plantelor. Cum influențează factorii meteorologici acest proces

Pomii fructiferi în perioada de iarnă

Un prim tratament de toamnă-iarnă, făcut după recoltare și căderea frunzelor (în perioada octombrie-decembrie) constă în stropirea cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 3%, prin îmbăiere.

Acesta va ajuta pomii să evite boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic).

Pomii sunt astfel protejați pe durata iernii de dăunătorii care iernează în scoarța copacilor sau în zona frunzelor căzute în jurul acestora.

2 comentarii la „Ce lucrări se fac în grădină pe durata iernii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *