Care sunt cele mai comune două boli ce afectează culturile de ceapă si usturoi
PUTREGAIUL ALB AL CEPEI – produs de Sclerotium cepivorum
În primăverile umede boala se manifestă sub forma de vârfuri îngălbenite, decolorare ce se extinde spre partea bazala a acestora și duce la defolierea plantei.
Atacul se produce în vetre.
Plantele au rădăcinile și tunicile putrezite, acoperide cu un micelui alb, pufos, în care se formează scleroții ciupercii.
Ciuperca rezistă și în depozite, unde favorizează apariția bacteriozelor.
Agentul patogen rezistă în sol sub forma de scleroți, timp de 4-5 ani.
Sfaturi specializate, referitoare la plantarea răsadurilor de legume
MANA CEPEI – produsă de Peronospora destructor
Boala atacă bulbii, tijele florale și frunzele.
Primele simptome apar pe frunze, sub forma unor pete alungite, de culoare verde deschis până la gălbui, pe care se formează un puf cenușiu-violaceu.
Țesuturile atacate se înmoaie, frunza se usucă, se așterne pe sol și putrezește.
Condițiile optime pentru apariția bolii sunt umiditatea ridicată, timp de cel puțin 10 ore, și temperaturi peste 12-18ºC.
Sfaturi pentru prevenire și combatere
Pentru prevenirea și combaterea acestor boli recomandăm stropiri cu următoarele fungicide:
– Captadin – 15g/10 litri de apă.
– Infinito – 20 ml/10litri de apă.
– Zeama Bordeleză – 50g/10 litri de apă.
Produsele se folosesc prin alternanță și la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 3ml/10 litri apă, pentru a pătrunde mai bine soluția în frunze.
Un tratament eficient se face și cu Pachet Evalia Legume, ce conține două fungicide (previn și combat o gamă largă de boli) și un foliar pentru dezvoltare.
Să aveți recolte bogate!
Cum ajutăm ceapa, salata și ridichile, primele culturi din an, să se dezvolte