Care este legătura dintre factorii meteorologici și apariția carenței de calciu la legume
Carența de calciu, o problemă des întâlnită la culturile de legume, apare din mai multe cauze, inclusiv meteorologice, precum temperaturile ridicate din timpul verii, seceta sau udarea excesivă a plantelor.
De ce apare putregaiul apical la legume – tratamente eficiente
În timpul vegetației pe organele plantelor pot să apară modificări morfologice care pot fi ușor confundate cu simptomele unor boli.
Acestea apar că urmare a unor modificări fiziologice apărute în plante, ce pot fi cauzate de carențe în elemente nutritive sau acțiunea factorilor de mediu.
Putregaiul apical apare din cauza carenței de calciu.
Afecțiunea se manifestă în zona vârfului fructelor și determină brunificarea țesuturilor.
Calciul este un element foarte important în viața plantelor pentru obținerea unor producții mari și de calitate la legume.
Cauzele apariției carenței de calciu
Cauzele apariției carenței de calciu sunt legate de o aprovizionare necorespunzătoare a solului cu calciu, temperaturi prea ridicate pe timpul verii, seceta sau udarea excesivă a plantelor.
Simptomele carenței de calciu
Simptomele carenței de calciu: încetinirea creșterii, răsucirea frunzelor, dezvoltarea slabă a sistemului radicular, vârfurile plantelor se atrofiază și se usucă.
Datorită carenței de calciu apar o serie de boli fiziologice ca: arsura marginală a frunzelor, putregai apical la tomate, ardei, vinete, avortarea florilor.
Prevenirea și tratarea carenței de calciu
Prevenirea și tratarea carenței de calciu se face prin aplicarea îngrășămintelor cu calciu fie foliar fie prin fertigare.
Recomandăm:
- Foliar – SOLAR CALCIU – 2,0-5,0 litri la hectar
- fertigare – GELIASOL CALCIU – 5,0 kg/ha
Pe perioada de vegetație se pot efectua 2-5 aplicări la interval de 10-14 zile între ele.