Știri meteo

Care este diferența dintre temperatura resimțită și temperatura aerului

Temperatura resimțită este o măsură subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului, făcând referire la modul în care corpul nostru percepe complexul de factori meteorologici într-un anumit moment.

Deși temperatura aerului este un indicator important al vremii, ea nu ne spune întotdeauna tot ce trebuie să știm despre cât de confortabil sau disconfortabil ne vom simți.

De exemplu, o zi cu 20°C și o adiere ușoară se va simți mai caldă decât o zi cu 20°C și vânt puternic.

Cum se calculează temperatura resimțită

Formula matematică a fost dezvoltată în cadrul ANM în baza studiilor și în acord cu metodologiile existente în domeniul biometeorologiei.

Temperatura resimțită corelează următorii parametri înregistrați orar la stațiile meteorologice:  • Temperatura aerului la 2 metri
  • Gradul de acoperire cu nori al cerului
  • Fenomenele meteorologice (prezența precipitațiilor, a ceții sau a altor fenomene meteorologice)
  • Umezeala relativă a aerului la 2 metri (cantitatea de vapori de apă din aer, exprimată ca procent din cantitatea maximă pe care aerul o poate conține la o anumită temperatură)
  • Viteza vântului la 10 metri – medie și la rafală și
  • Radiația UV relativă (cantitatea de radiații ultraviolete UV care ajunge la suprafața Pământului)

De ce este importantă temperatura resimțită?

Cunoașterea temperaturii resimțite ne poate ajuta să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne planificăm activitățile în aer liber și să luăm măsuri pentru a evita disconfortul termic.

Temperatura resimțită poate fi semnificativ mai mică sau mai mare decât temperatura aerului, în funcție de factorii menționați mai sus.

De exemplu, într-o zi în care prognoza meteo indică 18°C, vânt puternic și cer senin, temperatura resimțită poate fi de doar 10°C. Pe de altă parte, într-o zi cu 18°C, umiditate ridicată și cer complet acoperit cu nori, temperatura resimțită poate fi de 25°C.

Unde pot găsi informații despre temperatura resimțită?

Informații despre temperatura resimțită pot fi găsite pe site-ul web al ANM, precum și în prognozele meteo pe termen scurt.

Concluzie

Temperatura resimțită este un instrument important pentru a înțelege cum ne va afecta vremea.

Cunoașterea temperaturii resimțite ne poate ajuta să ne luăm măsuri de precauție pentru a ne menține confortabil și în siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *